streda 17. februára 2010

Kde hľadať informácie o franchisingu


Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, existuje veľké množstvo rozličných zdrojov, z ktorých je možné dozvedieť sa užitočné a zaujímavé informácie o franchisingu. Rozoberiem rozličné zdroje- knihy, časpopisy, rôzne možnosti školenia, franchisingové konferencie, školy a samozrejme veľa zaujimavých internetových stránok.





Knihy:

V našich podmienkach (SR a ČR) sa tejto téme venujú viacerí autori. Momentálne asi najnovšou knihou na túto temu je "Franchising- Podnikání pod cizím jménem" od M. Řezníčkovej . Nepochybne dalším expertom na franchising je aj Ing. A. Štensová, ktorá je autorkou (spoluautorkou) viacerých kníh s touto problematikou-napr. "Viete čo je franchising?" alebo "Franchising", v ČR sa tejto téme venuje ešte napr. Z. Loebl vo svojej knihe "Franchising - úspěch bez čekání". Zo svetovo uznávaných expertov na franchising len príkladmo uvádzam M. Mendelsohna- knihy ako "Franchising in Europe", "How to franchise your business" alebo "How to franchise internationally"- niektoré jeho knihy boli preložené aj do češtiny pod názvom "Franchising-moderní forma prodeje" . Tiež veľmi zaujímava kniha je od S. Olsona, uznávaného franchise odborníka, "Grow to greatness", kde sa pán Olson venuje spôsobom ako vytvoriť celosvetovo uznávaný franchisingový systém.




Časopisy:

Síce na Slovensku zatiaľ špecializovaný časopis na franchising neexistuje, občas sa vyskytne aj nejaký ten článok o franchisingu v pravidelných periodikách ako napr.: Trend: Franchising predstavuje podnikanie na klúč alebo HN : Realita vo franchisingu na Slovensku , Franchising príliš nevyužívame.




Školy, školenia, konferencie:

V ČR je možnosť vrámci Vysokej školy ekonomickej v Prahe absolvovať akreditovaný kurz franchisingu.
Na Slovensku je od roku 1995 vrámci Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave možnosť zvolenia si samostatného predmetu týkajúceho sa franchisingu.
V Česku sa pravidelne organizujú aj kurzy zamerané na franchising (viac info tu).
Konferencie môžu byť ďalším celkom zaujímavým spôsobom získania informácii o franchisingu. V tejto súvislosti treba sledovať akutálne stránky jednotlivých franchisingových asocoácií (niektoré uvádzam aj nižšie). V súčasnosti, okrem iných, je naplánovaná aj medzinárodná franchisingová konfrencia v Las Vegas-Multi-Unit Franchising conference in Las vegas.




Franchisingové asociácie:

Slúžia na rozvoj franchisingu v danej oblasti. Ak ste poskytovateľ franchisingu /franchisor/ môžu Vám pomôcť pri úspešnejšom vstupe do daného regiónu. Tiež potencionálnym príjemcom franchisy /franchisantom/ ponúkajú poradenstvo pri výbere vhodných franchise ponúk dostupných v tom ktorom štáte. V jednotlivých štátoch môže súčasne pôsobiť aj viacero poradenských "asociácii" alebo inštitútov. Príkladom je aj ČR.
Kompletný zoznam odkazov na franchisingové asociácie nájdete tu.




Internet:

www.slovak-franchise.sk - oficiálna stránka Slovenskej asociácie franchisingu,
www.franchiseportal.sk- zoznam dostupných franchise ponúk na Slovensku,
www.biznisbroker.sk -další zoznam franchise príležitostí na Slovensku
www.franchise.com umožňuje vyhľadávať rôzne franchisy podľa výšky vstupného kapitálu,
www.franchisig.com- asi najrozsiahlejšia databáza franchisingov rozdelená do rôznych kategórii,
www.eff-franchise.com - oficiálna stránka Európskej franchisingovej federácie so sídlom v Bruseli.

Dúfam, že ďalším zaujímavým zdrojom informácií bude aj tento môj blog, v ktorom budem pravidelne pridávať zaujímavosti z oblasti businessu a franchisingu. V najbližšom príspevku sa budem venovať franchisingovým zmluvám. Ak máte záujem, môžete "nasledovať" môj blog (kliknutím v ľavej hornej časti stránky na "Následník"), a tak Vám určite neújde žiadna podstatná informácia.

Autor článku Tomáš Hôra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára